2013. május 23., csütörtök

Mosható pelenkák

Valamikor csak a hagyományos textilpelenkák léteztek. Később megjelentek az ebbe helyezhető papírbélések, eldobható betétek. Az eldobható nadrágpelenkák piacra kerülése nagy kihívást jelentett a textilpelusok gyártói számára. A szülők nagy része átváltott ugyanis a sokkal könnyebben feladható nadrágpelenkákra, a mosást nem igénylő pelenkázási módszerre. Úgy tűnik, a gyártók egy részének sikerült megfelelnie a kihívásnak.

Mosható pelusok

Hagyományos textilpelenkák

Textilpelusok
Ezek a pamutból készült, többnyire 69x69 cm-es vagy 70x70 cm-es klasszikus textildarabok nem csak pelenkázásra alkalmasak. Használhatók pelenkabetétnek, szakállkának, büfiztetéshez, de a baba feje alá is tehetjük őket. Puhák, nedvszívók, általában kifőzhetők, vasalhatók. Már színes, mintás változatban is kaphatók.
A textilpelusok ára nem csak minőségüktől függ. Sokat jelent az is, hány darabot tartalmaz az általunk megvásárolt csomag. Minél többet, annál kevesebbe kerül egy darab textilpelenka. 1-10 db/csomag a rendelkezésünkre álló választék, de nem minden gyártó esetén.
A legolcsóbb textilpelusokhoz 270 Ft körüli áron juthatunk hozzá, de találunk 600 forintosat is. Ezek között akad extra nagy (80x80 cm), extra vastag, színes, mintás pelus is.
Valamivel többe kerülnek a bio pamut pelenkák. Ezeket 1.000-1.100 Ft/db áron találjuk általában. Léteznek megkötős változatban is.

Pamut prefold pelenkák

Ezek kisebb, de több rétegű pelusok. Középen vastagabbak.
S, M és L méretben gyártják őket. A rétegek száma 2-6-2 vagy 4-8-4.
Nem vasalhatók. 60 C°-on moshatók. Szárítógépbe tehetők, de csak alacsony hőfokon száríthatók. Klórtartalmú szerekkel nem fehéríthetők. Áruk 650-800 Ft között változik.

Mosható nadrágpelenkák

Mosható pelenkák
Egyik típusa használatához külön pelenkabetét és pelenka külső szükséges, míg a másik "All-in-One", azaz magába foglalja a betétet is a nadrágpelenka.
Mosható pelenkabetétek - Nedvszívó mikroszálas maggal és szárazon tartó külső felülettel rendelkeznek. Kaphatók bambusz betétek, pelenkabelsők is. Több méretben találjuk őket. A legegyszerűbb pelenkabetétek is 800 Ft feletti árúak, de a mosható bambusz pelenkabelső akár 4.000 Ft is lehet darabonként.
Mosható pelenka külsők - Külső vízálló és belső textilréteggel rendelkeznek. Ez utóbbi zsebes lehet. A betétet általában a zsebbe, a két réteg közé és közvetlenül a baba bőre alá is helyezhetjük. Több méretben kaphatók ezek is. Tépőzárasak vagy patentosak. Olyat is találunk, mely több méretben állítható, ezért a szobatisztaságig kiszolgálja a babát. 1.590-5.000 Ft közötti áron juthatunk hozzájuk.
All-in-One mosható pelenkák - Előnyük, hogy egyszerűbben feladhatók, mivel nem kell külön bajlódni a betéttel. Hátrányuk, hogy nehezebben száradnak, mint az előző típusok. 2.300 Ft körül kezdődik az áruk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése