2013. június 14., péntek

Gyerek íróasztal - Venni vagy nem venni...

Gyermeked szép lassan cseperedik. Ovis vagy éppen elkezdte már az iskolát is. Felmerül a kérdés, hogy hol rajzolgasson, tanuljon az apróság. Szíved szerint máris indulnál megvenni neki az íróasztalt, de a józan ész türelemre int. Valóban olyan sürgős az a kicsinek? Ha eldöntitek, hogy kap íróasztalt, akkor sem árt előbb alaposan szétnézni az "íróasztal piacon".

Gyerek íróasztal


Kell-e a gyereknek íróasztal?

Íróasztal nélkül
A kicsi gyerekek még akkor is jobban szeretnek a szülők közelében tevékenykedni, ha van saját szobájuk. Óvodás korban, de még az iskola első osztályaiban is fontosabb ez a közelség számukra, mint a saját íróasztal. Jól érzik magukat az étkezőasztal mellett is. Ráadásul ott bármikor segítséget kérhetnek, kérdezhetnek, ha valamit nem értenek. Márpedig a kicsik még sok mindent nem értenek.
Az alsósok nagy része "iskolaotthonos" suliba jár. Délután ott készítik el a házi feladatokat, ott tanulnak. Haza szinte semmit nem visznek. Az íróasztal megvétele emiatt is nyugodtan halasztható.

Jót vagy olcsót?

Egészséges íróasztal
A gyerek íróasztalokra is igaz sajnos a megállapítás, hogy ami nagyon olcsó, az valószínűleg nem a legideálisabb választás lesz. A gyerekeknek ugyanis speciális igényeik vannak ezen a téren is. Számukra különösen fontos, hogy kényelmesen üljenek és testtartásuk egészséges legyen.
Fontos az asztallap magassága. Nem elég a széket megemelni, ha pici a gyerek, hiszen akkor nem ér le a lába. Mindenképpen lábtartó kell a kicsi lába alá, az asztal magasságának pedig állíthatónak kell lennie. Általában lyukak vannak az íróasztal lábán különböző magasságokban. Mi választhatjuk ki, hogy melyik lyukba kerüljenek az asztallap rögzítésére szolgáló csavarok.
Mivel az egyes tevékenységeket nem ugyanazokkal a kézmozdulatokkal és testtartással végzi az ember, jó ha állítható az asztallap dőlésszöge is.
Ha az íróasztalhoz polcok vagy szekrényke is tartozik, a gyerek nagyobb valószínűséggel fog rendet tartani könyvei, füzetei között.
A használhatóbb, egészségesebb bútordarabok általában drágábbak. Hogy mennyivel, azt a következő cikkben tekintjük át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése