2013. február 27., szerda

Cumisüvegek avagy a bőség zavarában

Kisbabád számára az anyatej a legideálisabb táplálék és a szoptatás a táplálás legmegfelelőbb módja. Ezzel te is tisztában vagy, de előfordulhat, hogy valamilyen ok miatt nem szoptathatod már kisbabádat. Nem tudod, elfogadja-e majd a cumisüveget, nem fáj-e tőle a pocakja. Talán csak egy kis kiegészítésre van szüksége a szoptatás mellett, de félsz, hogy a cumisüveg után már nem akar majd szopni. A bababoltokban kapható cumisüvegek óriási választéka nem könnyíti meg számodra a döntést.

Cumisüveg

Mennyi idős a baba?

Cumi Lényeges kérdés, hogy mikortól van szüksége kisbabádnak a cumisüvegre. Kaphatók ma már speciálisan újszülöttek számára kifejlesztett üvegek is. Nagyon fontos esetükben, hogy elkerüljük a fölösleges levegőnyelést, az emiatt később kialakuló hasfájást. Ha a cumi formájában, rugalmasságában, az átfolyás módjában és gyorsaságában nagy mértékben hasonlít az anya bimbójához, nem okoz gondot sem a cumisüvegből való táplálás, sem a szoptatásra való visszaállás, ha megszűnnek az azt akadályozó körülmények.
Vannak változtatható nyílású cumik, de olyanok is, amelyek csak egy bizonyos korban használhatók. A jó minőségű termékek között olyanokat is találhatsz, amelyek bármilyen korú babának megfelelnek.

Számok és jelek

Műanyag jelölésekRégebben az anyukák többnyire csak azt nézték a boltokban, üvegből van-e vagy műanyagból a cumisüveg, puha-e a cumija vagy keményebb. A mai anyukák már tudják, hogy nem minden műanyag egyforma, ezért böngészik a cumisüvegeken található jeleket is.
Háromszög alakban körbefutó nyilak mutatják a felhasznált műanyag újrahasznosíthatóságát. A háromszög belsejében egy szám látható, esetleg egy rövidítés, amelyből az tudjuk meg, milyen típusú műanyagból készült a cumisüveg.
Ha 3-as (PVC) vagy 7-es (egyéb keverék) számot látunk az "üvegen", okosabb letenni, még akkor is, ha olcsó lenne. A 2-es szám elméletileg biztonságos. A HDPE műanyagból készült edényekből nem áll fenn ugyanis káros vegyi anyagok kioldódásának a veszélye.

A következő cikkben a BPA-mentes cumisüvegekről és az árakról esik majd szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése