2013. március 7., csütörtök

A cumisüvegek és a BPA

Cumisüveget szeretnél venni a babádnak, de még nem döntötted el, melyiket válaszd? Számít, hogy elfogadja-e a kicsid a cumit, tud-e belőle levegőnyelés nélkül inni. Ha még szoptatnál a cumisüveg mellett, hasznos, ha a lehető legjobban hasonlít a cumi a bimbódra. Valamennyire számít az üveg kinézete és az ára is. A legfontosabb szempont azonban a baba egészsége.

Táplálás cumisüvegből


Mi is az a BPA?

Bisphenol A
Bisphenol A
Bizonyos országokban már kivonták a forgalomból a BPA-t tartalmazó műanyag edényeket. Pár éve nálunk is lehet róla hallani és így lehetőségünk van elkerülni ezt a vegyületet.
A műanyagokból kioldódó káros anyagok közül az egyik legveszélyesebb a BPA, vagyis a Bisphenol A. Ez az anyag szerkezetében nagyon hasonlít az ösztrogén hormonra. A szervezet a BPA jelenlétére az ösztrogén hormon termelésének csökkentésével reagál. A hormonháztartás megzavarása a későbbiekben fiúknál és lányoknál is problémákat okozhat. Mindemellett a vizsgálatok szerint ez a vegyület növeli a rák kialakulásának és az elhízásnak a valószínűségét is. A veszély nem elhanyagolható, ugyanis mértek már csecsemők vérében a felnőtt átlagnál tízszer nagyobb Bisphenol A koncentrációt is.
Bár a fenti tények ismeretében a gyártók igyekeznek veszélytelen műanyagokat felhasználni, érdemes előnyben részesíteni azokat a termékeket, amelyeken a BPA-mentes, 0% BPA vagy BPA Free felirat szerepel.
A BPA mellett sajnos más anyagok is oldódhatnak ki a műanyagokból, amelyeket kevésbé ismerünk, de hasonlóképpen veszélyesek lehetnek. Mivel a forró folyadékot tartalmazó edényekben fokozott a kioldódás sebessége, ne a cumisüvegben melegítsük gyermekünk innivalóját!

Árak

Olcsó cumisüvegA legolcsóbb cumisüvegeket már 300 Ft körüli áron megkaphatjuk.
Az üvegből készült Baby Bruin cumisüveg 442 Ft, míg műanyagból készült társai 450-530 Ft közötti árúak.
BabyOno, Disney Baby és hasonló márkájú cumisüvegek 600 Ft-os ártól kezdődően várnak minket a polcokon.
Nuby hőérzékelős cumisüveg 900 Ft-tól kapható.
A MAM és a NUK cumisüvegek 1.200 Ft körül kezdődnek. Speciálisan kialakított etetőcumijuk megakadályozza, hogy a babák levegőt nyeljenek evés közben.
A Tommee Tippee, Philips AVENT BPA mentes cumisüvegek 1.500 Ft-nál kezdődnek.
A Chicco üveg és műanyag cumisüvegek 1.660 Ft-tól elérhetőek, ahogyan nagyjából a Dr Brown's és a Medela üvegek is.
mOmma cumisüvegAz AVENT BPA mentes cumisüveg 2.100 Ft-nál kezdődik.
Mellbimbóra hasonlító vagy változtatható folyású etetőcumival rendelkeznek a 2.390 Ft-nál kezdődő Chicco Well Being BPA mentes cumisüvegek.
A 2.490 Ft-nál induló mOmma cumisüveg etetőcumija is a bimbóra hasonlít, extra puha, szelepes.
2.860 Ft-tól kaphatók a Chicco Step Up egy, kettő vagy négy lyukú, gyors folyású, hasfájásgátló szelepes etetőcumijú üvegek.
A 3.100 Ft-os Playtex Drop-ins belseje eldobható. A zacskó szívás közben összelapul. Klinikailag igazoltan csökkenti a hasfájást.
Speciális, kombinált táplálást elősegítő AVENT cumisüvegek, valamint gömbölyű, ferde nyakú és hasonló üvegek kaphatók még 3.500-7.500 Ft-os áron.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése