2013. április 5., péntek

A kiságy a babáé!

Gyakran tanácsolják, hogy a kiságy helytakarékos és a kismama számára is kényelmesen kezelhető legyen. Kaphatók szuper kombi "mindenre jó" kiságyak, ahol gyermekünk fekvőhelye egyben pelenkázóasztal, szekrény, ágyneműtartó, sőt fürdető is. Az elfátyolozott, párnákkal körbetűzdelt, csipkés ékszerdobozra emlékeztető ágyacskáktól a játékautón keresztül a tökhintóig mindenféle alkotmánnyal találkozhatunk. Csakhogy a babát nem a külcsín, még csak nem is a mama kényelme érdekli.

Luxus kiságy

Ami a baba számára fontos

Kombi kiságy
Szemünk fénye első éveinek legnagyobb részét az ágyában tölti. Az elsődleges szempontnak kiságyvásárlásnál a kényelemnek és a biztonságnak kell lennie.
A kiságy rácsai biztonságos távolságban legyenek egymástól, hogy a baba karja ne szoruljon be, de ne is férjen át a feje vagy a popsija a rácsok között. Történt már abból tragédia, hogy a baba kituszkolta a testét a rácsok között, de a feje nem fért át.
Kényelmesnek tartják - az anyukák szempontjából - a leengedhető oldalú kiságyakat. Bármilyen biztonságosnak is tartja ezeket a gyártó, gyermekünk találékonysága és kitartása idővel megjósolhatatlan következményekkel járhat.
Fontos, hogy a baba ne átnyirkosodott matracon feküdjön, tehát figyeljünk a matrac szellőzésére is. Ha a kiságy alsó része szekrényként vagy ágyneműtartóként funkcionál, az akadályozhatja a fekvőfelület szellőzését. Egészségesebb, ha ez a rész szabadon marad.

Kiságy kiegészítők és plusz funkciók

Rácsvédő
Vannak, akik "kötelezően" ajánlják a rácsvédő párnák használatát, méghozzá a baba biztonságának, testi épségének védelmében. Gyermekünk értelmileg gyorsan fejlődő, igen érdeklődő emberke. Hamar megtanulja, hogy nem érdemes nekikoppanni a rácsoknak. Több kárt okozunk, ha a még csak feküdni, forogni tudó baba látóterét leszűkítjük. Ne fosszuk meg a  világgal való ismerkedés lehetőségétől, ha ez nem feltétlenül szükséges!
Kaphatók zenélő, forgó, kiságy fölé szerelhető csodajátékok, kiságyfények, amelyek  lényegében bébiszitteri feladatot töltenek be. Lefoglalja, jó esetben megnyugtatja gyermekünket, amikor mi erre nem vagyunk képesek idő vagy energia híján. Ha szerencsésen választunk, időnként valóban érdeklődni fog irántuk a baba, de vegyük számításba, hogy erre nincs garancia.
Gyártanak "kinőhetetlen" kiságyakat is. A kiságy magassága állítható, a kiságy egyes rácsai később kivehetők, a rács leszerelhető, az ágy heverővé alakítható... Csakhogy gyermekünk ezeket az előnyöket csak ideig-óráig díjazza. A kivehető rács nagyon praktikus, de 3 éves kicsinyünk akkor is felül akar kimászni az ágyból, mert az érdekesebb, mint az ajtón kibújni. Hiába alakítjuk neki heverővé eddigi fekhelyét, mert ő "nagyágyon" szeretne aludni, hiszen már "nagylány" vagy "nagyfiú". Nem árt átgondolni, hogy a kiságy milyen plusz funkcióiért adunk vagy nem adunk ki pénzt.
A kiságyak főbb típusainak áráról a következő cikkben lesz szó.

1 megjegyzés: